INSTRUMENTEN

gallery/bugel

De bugel is een koperen blaasinstrument dat een belangrijk instrument is in fanfare-orkesten. Dit instrument heeft een zachte, warme en ronde klank. Net zoals bij de trompet en de meeste koperen blaasinstrumenten heeft de bugel ventielen. Ze blaast minder zwaar dan een trompet maar klinkt ook minder 'stralend'. 

huren of kopen?

Je kan een bugel huren van de school op voorwaarde van beschikbaarheid en voor een maximum van 5 schooljaren. Bij aankoop vraag je best advies aan de leraar. 

 

leraar: Dennis Van Broeck

gallery/blokfluit

De blokfluit is een houten blaasinstrument. Blokfluiten zijn er in zeer veel verschillende soorten en maten. De lengte kan van 10 cm tot zo'n 320 cm uiteenlopen. Een blokfluit komt niet in een symphonie-orkest voor maar wel vaak in een barokorkest. Verder wordt dit instrument vaak solo gebruikt of met piano- of clavecimbelbegeleiding.

huren of kopen?

De school verhuurt geen blokfluiten. Voor aankoop van een instrument vraag je best advies aan de leraar. 

 

leraar: Kim Delcour

gallery/tuba

De bastuba is het grootste en dus laagst klinkende koperen blaasinstrument. Door zijn enorme geluidssterkte speelt er maar één tuba mee in een symphonie-orkest. Het geluid van de tuba wordt geproduceerd door het vibreren van de lippen tegen het mondstuk. Door het indrukken of loslaten van ventielen kan je op dit instrument verschillende tonen maken.

huren of kopen?

De school verhuurt geen bastuba's. Voor aankoop van een instrument vraag je best advies aan de leraar. 

 

leraar: Dennis Van Broeck

gallery/cello

De cello behoort tot de groep van de strijkinstrumenten. Ze is ongeveer 120 cm lang, maar er bestaan ook kleinere versies voor kinderen. De cello is groter dan de viool, waardoor hij een warmere en lagere klank bezit. Omdat de cello groter is, bespeelt men die zittend. De cellist houdt het instrument tussen de knieën met de pin op de grond. Met de linkerhand druk je de snaren in en regel je de toonhoogte; de rechterhand  strijkt met de strijkstok over de 4 snaren.

huren of kopen?

Je kan een cello huren van de school op voorwaarde van beschikbaarheid en voor een maximum van 5 schooljaren. Er zijn kleinere modellen beschikbaar voor kinderen. Bij aankoop vraag je best advies aan de leraar. 

leraar: Else Ceuppens

gallery/cornet

Uiterlijk lijkt de cornet veel op de trompet, het stamt echter af van de posthoorn. De klank is lichter, weker, minder schel en het instrument is ook wat makkelijker te bespelen dan de trompet. Een belangrijke rol is voor de cornet weggelegd in de brassband: deze orkestvorm telt 10 cornetten op een totale bezetting van 25 koperblazers. Ze wordt ook gebruikt in rock- en popmuziek wegens zijn volle geluid.

huren of kopen?

Je kan een cornet huren van de academie op voorwaarde van beschikbaarheid en voor een maximum van 5 schooljaren. Bij aankoop vraag je best advies aan de leraar. 

 

leraar: Dennis Vandenbroeck

gallery/euphonium

Het euphonium of tenortuba is een koperen blaasinstrument. De naam komt oorspronkelijk van het griekse woord euphonos dat 'mooiklinkend' betekent. De grote charme van het instrument is zijn mooie, zachte klank. De euphonium behoort tot de standaardbezetting van het harmonie- en fanfareorkest en van de brassband.

huren of kopen?

Je kan een euphonium huren van de academie op voorwaarde van beschikbaarheid en voor een maximum van 5 schooljaren. Bij aankoop vraag je best advies aan de leraar. 

 

leraar: Dennis Van Broeck

gallery/fluiten

Deze fluit noemt men dwarsfluit omdat ze van opzij wordt aangeblazen. Het instrument is één van de oudst bekende muziekinstrumenten en hoewel ze tegenwoordig bijna altijd van metaal gemaakt worden (meestal zilver) behoort ze tot de houten blaasinstrumenten. Naast de gewone dwarsfluit hebben we ook nog een kleine dwarsfluit: de piccolo en de lagerklinkende altfluit.

huren of kopen?

Je kan een dwarsfluit huren van de academie op voorwaarde van beschikbaarheid en voor een maximum van 5 schooljaren. Bij aankoop vraag je best advies aan de leraar. 

 

leraars: Daniella Leleu en Alice De Vocht

gallery/klarinet

Van alle houtblazers is de klarinet het meest veelzijdige instrument. Als klarinetist beschik je over een enorme omvang van bijna 4 octaven en de mogelijkheid om van fluisterstil tot een trommelvliesbedreigend fortissimo te spelen. De grootste kwaliteit is de klankkleur. Je kan op de klarinet een warme en ronde klank produceren. Naast de gewone klarinet kan je in de academie ook de kleine klarinet leren èn de grote basklarinet.

huren of kopen?

Je kan een klarinet huren van de academie op voorwaarde van beschikbaarheid en voor een maximum van 5 schooljaren. Bij aankoop vraag je best advies aan de leraar.

leraar: Lieve Van Neyghem, Anneleen Bruninx

gallery/gitaar

De gitaar is een snaarinstrument dat wordt bespeeld met de vingers of met een plectrum. Er bestaan heel veel soorten gitaren. In onze academie kan je de klassieke gitaar (of spaanse gitaar) leren, de elektrische gitaar en de basgitaar. 

huren of kopen?

De academie verhuurt geen gitaren. Voor aankoop van een instrument vraag je best advies aan de leraar. 

 

leraars: Eddy Peremans, Sofie Vandevelde, Wido Uvin, Brecht Ameel, Nele De Boos, Rodrigo Gonzalez (elektrische gitaar), Joris Lindemans (basgitaar)

gallery/hoorn

De hoorn stamt af van de jachthoorn en bestaat al sinds de oudheid. Ze werden gebruikt voor signalen en rituelen. Dit instrument werd vroeger gemaakt van de hoorn of slagtand van een dier. Nu behoort de hoorn tot de koperen blaasinstrumenten en is -zoals de trompet- voorzien van ventielen. 

huren of kopen?

Je kan een hoorn huren van de academie op voorwaarde van beschikbaarheid en voor een maximum van 5 schooljaren. Bij aankoop vraag je best advies aan de leraar.

 

leraar: Dennis Van Broeck

gallery/hobo

De hobo is een houten blaasinstrument en behoort tot de dubbelriet-instrumenten. 

huren of kopen?

Je kan een hobo huren van de academie op voorwaarde van beschikbaarheid en voor een maximum van 5 schooljaren. Bij aankoop vraag je best advies aan de leraar

 

leraar: Jan Erauw

gallery/orgel

Hoewel er ook kleine orgels bestaan, is het gemiddelde pijporgel groter dan eender welk instrument. Orgels staan meestal in een kerk. In theorie is het orgel een blaasinstrument. De organist bespeelt het instrument met zijn handen èn zijn voeten!

huren of kopen?

een organist beschikt zelden over een eigen instrument en gaat dus meestal oefenen in een kerk.

 

leraar: Lien Vanden Driessche

gallery/piano

De piano is een toetsinstrument. Je leest steeds 2 notenbalken tegelijkertijd (in solsleutel en fasleutel) en je speelt meerdere noten en ritmes tegelijk. Het instrument heeft niet alleen 88 toetsen maar ook pedalen die extra klankkleur kunnen geven.

huren of kopen?

De academie verhuurt geen piano's. Voor aankoop van een instrument vraag je best advies aan de leraar. Je kan ook bij verschillende pianohandelaars een piano huren en/of huurkopen.

 

leraars: Hiu-Man Chan, Katrien Heirwegh, Geert Ott, Jeroen Van Lerberghe, Maarten Van Ingelgem, Tessy Chen, Stijn Wauters (jazz-pop-rock)

gallery/saxofoon

Hoewel de saxofoon van koper wordt gemaakt, is het een houtblazer doordat het gespeeld wordt met een enkel riet (zoals de klarinet) èn omwille van het kleppensysteem. Ze bestaat in verschillende maten en toonhoogtes: hoe groter het instrument, hoe lager het klinkt. Je kan in de academie de sopraan-, alt-, tenor- en baritonsax leren.

huren of kopen?

Je kan een saxofoon huren van de academie op voorwaarde van beschikbaarheid en voor een maximum van 5 schooljaren. Bij aankoop vraag je best advies aan de leraar.

 

leraar: Wesley Capiau, Lut De Rop, Benny Laureyn

gallery/trompet

De trompet is één van de hoogst klinkende koperen blaasinstrumenten. Het is net als de hoorn een heel oud instrument dat vroeger werd gebruikt voor signalen en rituelen. Nu wordt het gebruikt in symphonie-orkesten, harmonie- en fanfareorkesten, in bigbands (jazz) en in de popmuziek. 

huren of kopen?

Je kan een trompet huren van de academie op voorwaarde van beschikbaarheid en voor een maximum van 5 schooljaren. Bij aankoop vraag je best advies aan de leraar.

 

leraar: Dennis Van Broeck

gallery/schuiftrombone

De trombone is familie van de trompet en behoort tot de koperblazers. Trombone betekent eigenlijk 'grote trompet' en het instrument heeft dezelfde heldere toon als de trompet maar door de grotere buislengte klinkt ze lager.

huren of kopen?

Je kan een trombone huren van de academie op voorwaarde van beschikbaarheid en voor een maximum van 5 schooljaren. Bij aankoop vraag je best advies aan de leraar.

 

leraar: Dennis Van Broeck

gallery/slagwerk

Slagwerk omvat een grote groep instrumenten waarop je slaat met stokken of de handen. Je leert spelen op zowel melodische als ritmische slaginstrumenten: vanaf de derde graad kan je je toespitsen op ritmisch-, melodisch- of orkestslagwerk. 

Ritmisch slagwerk omvat het drumstel, conga's, bongo's, timbalen, snare drum evenals de kleinere instrumenten (triangel, tamboerijn, maracas enz.). Marimba, vibrafoon, klokkenspel, pauken enz horen bij de groep van het melodisch slagwerk. Het orkestslagwerk omvat alle slaginstrumenten die in het harmonie-, symphonieorkest, brassband en fanfare aan bod komen. 

huren of kopen?

De academie verhuurt geen instrumenten. Voor aankoop van een instrument vraag je best advies aan de leraar. 

leraar: Katja Maes

gallery/viool

De viool is een snaarinstrument met 4 snaren. De klank wordt voortgebracht door de snaren in trilling te brengen met de strijkstok. Het is het kleinste lid van de vioolfamilie en klinkt dus hoger dan de altviool en de cello.

huren of kopen?

Je kan een viool huren van de academie op voorwaarde van beschikbaarheid en voor een maximum van 5 schooljaren. Er zijn kleinere modellen beschikbaar voor kinderen. Bij aankoop vraag je best advies aan de leraar.

 

leraar: Lucien Metdenancxt

gallery/zang

In de 1e plaats leer je in de zangles een goede techniek om gezond je stem te gebruiken en een mooie, volle klank te produceren. Je komt meteen in aanraking met vreemde talen: engels, frans, italiaans...

 

leraars: Machteld Willems (klassieke zang), Jonas Veirman en Muriel Urquidi (jazz-pop-rock)